• Home
  • Brussels here I come!

Brussels here I come!

Maanantaina alkaa yksi elämäni mielenkiintoisimmista reissuista.

Minut on valittu mukaan Young Elected Politicians-ohjelmaan. Mukaan ohjelmaan on valittu sata nuorta alueellisessa päätöksenteossa (valtuustotaso) olevaa vaikuttamisintoilijaa ympäri Eurooppaa. Hakemukseen piti kirjailla omia näkemyksiään tulevaisuuden päätöksenteosta ja minähän se tyttö kirjailin! Nyt pääsen kutsuttuna osallistumaan yhteen Brysselin suurimmista vuosittaisista tapahtumista, eli “European Week of Regions and Cities” -kokonaisuuteen. Pääsen myös puhumaan osallistamisesta viikon avajaistapahtumaan. Huisin jännää! Olen myös mukana useammassa eri videoprojektissa ja kaappaan @EPP_CoR Instatilin itselleni maanantain ajaksi.

Kyseessä on vaikuttamisen kannalta hurjan ajankohtainen aihe, eli Euroopan alueiden ja kaupunkien tulevaisuus.  

Ei hyvälle näytä, Itä-Suomi

Taas luettiin madonlukuja, kun Tilastokeskus julkaisi uusimman väestöennusteen. Eikä järin hyvälle näytä. Koko Suomen väestö ennustetaan laskevan melkein 10% vuoteen 2070 mennessä ja kasvua on näkyvissä vain etelän kasvukeskuksissa. Näin ollen “tartteis varmaan tehdä jotain”.

Ja paljonhan täällä tehdäänkin. Minua vaan välillä mietityttää se, että muistammeko ettei kasvu tule sisäänpäin pöhisemällä, vaan jatkuvasti ja aktiivisesti kasvua hakien. Tähän on hyviä lähtöjä mm. Savilahden osalta. Hyvät lähdöt itsessään eivät riitä. Ne on osattava hyödyntää oikein niin, että tekeminen tulee näkyväksi ja tekemiseen saadaan vaikuttavuutta. Ja vaikuttavuutta luo yhteistyö. Tarvitsemme vahvemmat hartiat kasvaaksemme. Ja arvaattekin varmaan, että tässä kohtaa minä ehdotan alueiden vahvaa yhteistyötä ja laajempaa brändityötä koko Itä-Suomen eduksi. Koska meillä ei todellakaan näytä hyvälle.

Kasvua ulkomaalaisista osaajista?

Jokainen, joka on tehnyt töitä vaikkapa tuotteen tai palvelun kansinvälistämiseksi tietää, että kansainvälistyminen vaatii paljon rahaa, aikaa ja muutamia onnenpotkuja. Enkä usko, että itä-suomalaisen luonnonläheisyyden, elämänrytmin, osaamisen, suomalaisen peruskoulun ja lapsiperheiden aseman jnejnejne. vieminen maailmalle vaatisi yhtään vähempää ponnisteluja kuin muunkaan loistavan tuotteen kansainvälistäminen. Mutta pirusti se vaatii.

Niinpä ollen uskallan väittää, että meidän tulee tehdä laaja kansinvälistämisstrategia alueelle. Meillä tulisi olla nimetty henkilö, joka vastaisi vain yritysten tarpeiden kartoittamisesta, alueiden synergiaeduista ja veisi sanomaamme maailmalle. Yksittäinen reissu silloin, toinen tällöin ei tuone pitkäjänteistä tulosta. Eivät ne turhia ole, mutta toivottavasti näillä reissuilla kirjataan ylös ne kilpailuedut, joita alueellamme on.

Ulkomaalaisien osaajien houkuttelemiseen meillä on siis kaikki muut mahdollisuudet, paitsi tarpeeksi pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen, riittävästi resursoitu strategia. Eikä tähän riitä vain yksi kaupunki tai kunta, vaan onnistumiseen vaaditaan yhteistyötä. FutureSawo-hanke tähän ainakin tähtää, toivottavasti teot ovat tarpeeksi suuria ja tavoitteet yli katon.

Alueen kasvu yrityselämän elinehto

Miksi tämä aihe on akuutti? Alueemme väestö vanhenee ja vähenee, nuoret karkaavat emmekä onnistu haalimaan osaajia yliopistojen uumenista. Tämä tarkoittaa sitä, ettemme pysty tarjoamaan osaajia yritystemme tarpeisiin. Ja tämä on vakava asia. Yritykset kuitenkin maksavat ison osan veroistamme, joilla taas pyöritetään peruspalvelujamme. Ei yrityksiä, ei palveluja. Julkinen sektori ei itse pyöritä itseään.

Juuri tästä syystä olen valinnut Brysselin ohjelmistooni luentoja osallistamisen vahvistamiseksi sekä innovaatiotoiminnan hyödyntämistä alueiden kehittämisessä.

Yhdessä olemme vahvempia ja kasvu tulee ulkoapäin. 

Miian Brysselin ohjelma

Session: Opening session – Regions and cities, pillars of the EU’s future
Session: Opening reception – Atlantic & Outermost regions tasting
Session: Joint REGI-COTER meeting
Session: New ways to engage with citizens through permanent and structured consultations
Session: Regions and Higher Education: a stronger synergy for a more innovative Europe
Session: Political reception
Session: Mission Europe: regions and the shaping role of future R&I instruments
Session: #EURegionsWeek UNIVERSITY: Global Talents, Immigration Policy and Regional Innovation
Session: Public innovation labs: co-designing governance with citizens
Session: Post 2020 – Finnish
Session: Building a new chapter together for the people of Europe
Session: How to engage local stakeholders in policy and decision-making

Ja näiden lisäksi on luvassa YEP-ohjelman osallistujille omaa some-koulutusta,

Jaa kirjoitus:

leave a comment