miiaef

ELINVOIMAA!

Jos pitäisi valita se yksi ja tärkein ominaisuus kehittyvälle yhteisölle, olisi se elinvoimaisuus. Ja niinpä elinvoimaisuus onkin se asia, jonka haluan nostaa keskusteluun Kuopionkin kehittämisessä.

Elinvoimaisen yhteisön luovat tyytyväiset ihmiset. Yksilöt, jotka voivat vaikuttaa arkeensa ja sen laatuun sekä tuntevat olevansa osa yhteisöä. Kaupunkilaiset, jotka kokevat ympäristönsä merkityksellisenä, heidät otetaan mukaan päätöksentekoon, aikuisille on töitä, lapsilla mahdollisuudet harrastaa ja senioreilla hyvät vapaa-ajanviettopaikat sekä laadukas hoito. Kaikki tarpeeksi lähellä ja ihmisen kokoisena.

Viimeisin vetovoimatutkimus todisti sen, että vaikka korjattavaa onkin ei “Hyvän elämän pääkaupungissa” ihan kaikki ole kuitenkaan huonosti.

Tutkitusti elinvoimainen yhteisö

Kuopio nähtiin heittämällä verrokkikaupunkeja vetovoimaisempana, elinvoimaisena yhteisönä, jossa ympäristö sekä palvelut toimivat sekä niitä käytetään mielellään. Myös positiivinen puhe nousi tutkimuksessa hyvin korkealle – Me kuopiolaiset puhumme meille tärkeästä kaupungista hyvää keskimääräistä enemmän. Ja se on minusta paljon se! Positiivinen puhe luo positiivisia tekoja sekä luo muuttohalukkuutta. Kuopion iso vahvuus onkin tämä hieno yhteisö, jonka me kaupunkilaiset luomme – joka päivä.

Yritysten hyvinvointi kehityskohteena

Vetovoimatutkimuksessa todettiin, että Kuopion huomattavat vahvuudet olivat, alueelle muuttamista mahdollisesti miettivien ihmisten mukaan, mukavat ihmiset sekä turvallinen asuinympäristö. Mikään ei varsinaisesti hälyttänyt muuton esteenä – hintataso ehkä. Me asukkaat taas olimme nostaneet vahvuuksiksemme hyvät kunnalliset palvelut, ihmiset sekä viihtyisän ja turvallisen ympäristön.

Kehityskohteeksi nousi talousalueen yritysten hyvinvointi. Tämä on oleellinen osa yhteisön hyvinvointia. Hyvinvoivat yritykset luovat niitä hyvän elämän peruselementtejä – verotuloja, joilla rahoittaa kiitosta saaneet kunnan palvelut sekä työpaikkoja, joilla mahdollistetaan taas hyvinvointi yhteisössä.

Jatkuvasti kohti laadukkaampaa arkea

Vaikka tutkimus antoikin aihetta iloon, on meillä paljon korjattavaa täällä Kuopiossakin – Kouluverkoston kehittäminen, Saaristokaupungin palveluiden kehittäminen asukkaiden tarpeita vastaamaan, keskustan kivijalkakauppojen elinedellytysten parantaminen, kaupungin tilojen sisäilmaongelmat (pikaisena mm. pääterveyskeskus) sekä tietenkin niin tärkeä lähidemokratian parantaminen. Me haluamme tarjota nuorille aktiviteetteja sekä selkeämmät ja ennaltaehkäisevät hoitopolut yhteisömme jäsenille aina vauvasta vaariin. Hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen kaupungin terveydenhoito on hyvinvoinnin hoitoa – ja siihen meidän pitää panostaa.

Hyvinvoinnin edistäminen on elinvoimaisuuden kasvattamista parhaimmillaan.

Lisää vetovoimatutkimuksesta löydät vaikkapa Savon Sanomien uutisesta täältä tai Kuopion kaupungin uutisoinnin tästä . Ja ajatuksiani palveluiden tärkeydestä löytyy aiemmasta blogistani täältä

Osallistu keskusteluun padlet-seinällä ???? https://padlet.com/miiaef/blogit

Pakkasviikkoa kaikille ????

Miia Eskelinen-Fingerroos

Kirjoittaja on kokoomuslainen arjen anarkisti, Kuopion kaupunginhallituksen jäsen, lähidemokratiaintoilija ja vapauden suuri rakastaja

Jaa kirjoitus:

leave a comment