• Home
  • Hyvinvointiyhteiskunnan kolmoishaaste ratkeaa työllä
Miia Eskelinen-Fingerroos

Hyvinvointiyhteiskunnan kolmoishaaste ratkeaa työllä

Aamu alkoi tällä kuvalla ????

Suomi_ikääntyy

Kuva tahtoo sanoa sitä, että Suomen 310:sta kunnasta 302:ssa tulee olemaan alle 15-vuotiaita vähemmän, kuin tällä hetkellä. Työikäisten määrä tulee laskemaan vuoteen 2040 mennessä 280:ssa kunnassa ja yli 64-vuotiaiden määrä taas tulee suhteessa nousemaan 213:ssa kunnassa!

Tämä merkitsee aivan hirmuista rakennemuutosta, joka säteilee jokaiseen julkiseen palveluun, jota käytämme.

Pienenevä joukko rahoittajia ja kasvava rahoitustarve

Mitään kovin uutta tai yllättävää tämä ei tuonut eteen, mutta kyllä tämä MDI:n tutkija Timo Aron twiitti laittoi taas näin aamusta ajattelemaan.

Kuopio näyttäytyy kartoissa ensin melko tasaisena suoriutujana. Alle 15-vuotiaiden määrä tulee laskemaan reippaat 10%, työikäisten määrä säilynee suunnilleen samana, mutta ikääntyneiden määrä kasvaa jopa yli 20%:iin kuntalaisista.

Tämä tarkoittaa suoraan sitä, että pienenevä tai nykyisenkokoisena pysyvä työssäkäyvien joukko rahoittaa kasvavan määrän julkisia palveluita käyttävän joukon hoidon, myös meillä Kuopiossa. Koska lapsimäärä vähenee edelleen (pl. koronapiikki) tarkoittaa tämä sitä, että ollaan aidosti kädestä suuhun tilanteessa pian, ellei tehdä ns. peliliikkeitä

Haasteita tutkija nosti kolme, joita on jokaisen meistä päättäjistä mietittävä ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla:

  1. Mitä väestörakenteen muutos tarkoittaa Suomelle kansantalouden ja alue- ja kuntatalouden kannalta?
  2. Miten palvelurakennetta ylläpidetään ja rahoitetaan, sijainnista riippumatta?
  3. Miten ylläpitää laajaan hyvinvointivaltiota tilanteessa, jossa menot ylittävät tulot entistä rivakammin?

Mahdollistetaan työnteko

Korona-aikana olemme hyväksyneet sen, että hallitus ottaa lainaa yli tarpeiden ja ylikompensoi kuntien taloutta. Olemme hyväksyneet sen, että talousraamit ylitetään ja taloutta elvytetään vahvistamalla valtion roolia.

Tämä ei kuitenkaan voi jatkua – rakenteellinen ongelma on todellinen, eikä sille voi kääntää selkäänsä.

Ainut tapa saada kelkka käännettyä on joustavoittaa työelämää, saada ihmisiä töihin. Verokiilaa on pienennettävä – työn on oltava aina kannattavampaa kuin kotona olemisen. Miksei aloitettaisi kuntaveron laskusta?

Otetaan kaikki mukaan

Meidän on mahdollistettava työnteko niille, jotka työtä haluavat tehdä – tässä on myös kunnilla iso vastuu. Maahanmuutto on mahdollisuus, mutta meidän on myös huolehdittava siitä, että ne ihmiset jotka jo ovat täällä, pääsevät kiinni työn sarkaan (podcast “It’s the attitude that matters https://www.buzzsprout.com/1633072/episodes/8035990 ). Työ on myös parasta kotouttamista sekä tapa oppia kulttuuria.

Kuntien omat yhtiöt voivat toimia tukityöllistämisen lipunkantajina tarjoten mielekästä ja hyödyllistä tekemistä niin yksilön kuin yhteisönkin kannalta. Työnantajien on uskallettava olla rohkeampia rekrytoinneissaan, sanoista tekoihin! Meillä Kuopiossa isona kynnyksenä on esimerkiksi kielikysymys. Mutta kielenkin oppii vain puhumalla.

Pienet teot kantavat kohti suurta rakennemuutosta!

Aurinkoa ja inspiraatiota päiväänne☀️

Miia

Kirjoittaja on kokoomuslainen arjen anarkisti, Kuopion kaupunginhallituksen jäsen, lähidemokratiaintoilija ja vapauden suuri rakastaja

Jaa kirjoitus:

leave a comment