• Home
  • Kun äiti viikkorahojen verotuksen keksi
Perhe

Kun äiti viikkorahojen verotuksen keksi

Mitäpä sitä ensimmäisenä miettisi kun aamulla avaa silmänsä? No verotusta tietenkin!

Aloimme keskustella siitä, minkä ikäisenä nuori saa alkaa ansaitsemaan ansiotuloa verokortille ja lähteekö viikkorahasta verot.Tästä vikkorahojen verotuksesta saimmekin ihan hauskan ajatusleikin aikaiseksi, jolla selitimme mieheni kanssa lapsillemme miten pipari pyörii.

17-vuotiaan palkkakuoppa ja eläkkeiden epäreilu kertymä

Luin joku aika takaperin surkuhupaisan kuvauksen nuorten kesätyön palkkauksesta ystäväni Facebook-seinältä. Hänen 17-vuotias lapsensa oli saanut ihkaensimmäisen tilinsä kesätyöstä – mikä hieno tunne! Pilkkumutta. Koska nuori on vasta 17, hän saa nuoren työntekijän palkkaa eli 70–90 prosenttia alimmasta taulukkopalkasta. Hänen 18-vuotias työkaverinsa, jolla on sama kokemus ja työtehtävät, saa taulukonmukaista palkkaa. Eikä tässä vielä kaikki – koska nuori on jo 17, hän maksaa palkastaan työeläkemaksua, toisin kuin vielä hetken 16-vuotias työkaverinsa. Näin ollen 17-vuotias on palkkakuopassa.

Yhdyn ystäväni mielipiteeseen siitä, että systeemissä on virhe ja tämä antaa aivan hullun kuvan työmarkkinoista sekä siitä, miten palkka ja toimeliaisuus yhdistetään. Eläkettä pitäisi kertyä joka risahduksesta, jos on kertyäkseen, ei vasta 17 -vuotiaana.

Itse tein melkein 10-vuotisen työurani kerryttämättä penniäkään eläkettä ja nyt saan miettiä, liekö valtiolta eläkettä tulen saamaankaan. Että eläkkeiden verotus alas!

Progressiivinen verotus kotitöihin

No mutta takaisin aamuun ja siihen viikkorahan verotukseen. Kerroin lapsille, että jos alkaa saada tuloja pitää niistä maksaa veroja. Ja että viikkorahoista niitä ei makseta, koska kyseessä on vähäpätöistä perheensisäistä tulonsiirtoa, jota ei huomioida verotuksessa (toim.huom. lapsemme tienaavat tällä hetkellä huomattavasti alle lahjaverotuksen rajan) .

Mutta mitäpä jos äiti asettaisi viikkorahat verolle? Ja vieläpä kannustavaa, progressiivista mallia noudattaen niin, että kun tulot kasvavat, myös veroprosentti nousisi! Loistava idea!

Siinäpä sitten selitin pojille, että jatkossa perusveroprosentti casa Fingerroosissa on 10%, kun tulot ylittävät 15 EUR viikossa, nousee verot 17,5%:iin . Ja jos on oikein ahkera ja tienaa vaikkapa 25 EUR viikossa, niin sitten veroprosentti olisi vaikkapa 19%:a! Ja mikä parasta, kaikki verovaroin kerätyt varat käytetään kodin ylläpitoon sekä perusterveydenhuoltoon, kuten bepantheneihin, laastareihin jne. Karkit ja muut ovat edelleen omakustanteisia, ellei kotimme diktatuurissa toisin päätetä.

Me aikuiset aloitamme neuvottelut siitä, kumpi meistä saa maksaa työnantajamaksut (eli pyörittää kodin työvoimaa ) ja kumpi jää saamapuolelle (verojen keräysoikeus). Vaikka saamapuolellakaan tuskin marketin kassalla riemuitaan – verovaroin ei taloutta pyöritetä.

Jaa kirjoitus:

leave a comment