Perustili – Ihmisen kokoinen perustulo?

Eilen oli minulle merkityksellinen päivä. Maanantaina 28.1.2019 pidin ihka ensimmäisen, oman vaalitapahtumani. Itselleni merkityksellisten asioiden äärellä oli minulle tärkeitä ihmisiä sekä aivan uusia kasvoja.

Malja paikkana oli loistava valinta – olenhan siellä juonut oluen jos jonniin alakerrassa ja viinibaarissakin tullut istuttua tovi jos toinenkin. Malja on kuopiolaisten olohuone ja lämminhenkinen kohtaamispaikka ja tällaisenaan juuri oikea paikka Tulevaisuuden Suomi-keskustelutilaisuudellemme.

Ihmisyyden kadottanut tukiviidakko

Sote-sotkusta en tässä aloita, mutta sotu-soppaan lusikkaani hieman kastan. Olen nimittäin jo vuodesta 2001 saakka ihmetellyt Suomen (kattavaa, mutta…)monimutkaista tukijärjestelmää, jossa opiskelijana pahimmillaan maksoin opiskelujaikojeni synneistäni (eli opintojen ohella tehdystä työstä) korkojen kanssa valtiolle. Tarkkoja summia en muista, mutta luokkaa 20 euron ylitys tulorajoissa taisi aiheuttaa 250 euron palautuksen. Tai ainakin sinne päin. Me joudumme luokitelluiksi eri elämänvaiheisiin jo suomalaisen tukijärjestelmänkin perusteella. Tämä ei ole nykyaikaa.

Kun valmistuin opinnoistani, ennen kuin jäin äitiyslomalle, olin 3kk ilman pennin hyörylää. Jostain ihmeellisestä byrokratian kukkasesta johuten tipuin täysin tukien ulkopuolelle. Koska mieheni oli töissä, en tietenkään ollut oikeutettu mihinkään tukiin, sillä viranomaisten näkökulmasta olin mieheni elätti.

Vaikka minua kovapäiseksikin on moitittu, jo nämä muutamat oman elämän esimerkit ovat saaneet minut vakuuttumaan siitä, että sosiaaliturvallemme pitää tehdä jotain.

Perustuloa ja turvaa perustilistä

Hyvä malli vastaukseksi näihin byrokratian kukkasiin voisi olla Elina Lepomäen innovoima perustili, josta myös Osmo Soininvaara on kirjoittanut. Kyseessä olisi eräänlainen perustulo, jonka tarkoituksena olisi ratkaista työn tuottavuuden haasteita sekä oikaista monimutkaista sosiaalitukijärjestelmäämme mahdollistaen mikroyrittäjyyttä ja poistaen verokiilaa.

“Perustilin strateginen tavoite on paitsi tarjota pienituloisille tulon lisäksi perustulo, myös kannustaa väestön hyvinvoivaa enemmistöä käyttämään tulonsiirtoja säästeliäästi. Suurin osa tulonsiirroista ei nimittäin ole siirtoja henkilöltä toiselle, vaan saman henkilön siirtoja elinkaaren eri osista valtion kassan kautta itselleen. Nuorena saa tukea opiskeluun, keski-ikäisenä on nettomaksaja ja vanhana saa eläkettä.” Osmo Soininvaara

Perustili avattaisiin jokaiselle täysikäiselle suomalaiselle, jonka jälkeen he voivat itse vaikuttaa siihen, miten varallisuus tilille kertyy. Tämä on hyvin uudenlainen tapa lähestyä monimutkaista haastetta ja hyvinvointivaltio v.2.0:aa. Perustilimalli loisi jokaiselle ikäänkuin oman y-tunnuksen ja näin vähentäisi tulonsiirtoja. Perustili olisi korvamerkittyä ja loisi toivotunlaista tulevaisuuden turvaa myös meille nuoremmille, joiden eläkkeiden maksusta ei voida mennä tällä hetkellä 100% takuuseen.

Perustilin ansiosta voisin tietää, että säästämäni rahat ovat minun turvanani vanhuuden varalle – oma työni on mahdollistanut varallisuuteni kasvattamisen.

Kehittämisen arvoinen malli

Malli ei ole täydellinen. Mietinnän aiheena on ainakin se, miten huolehdimme siitä, että ne jotka eivät ole itse kykeneviä omia varojaan hoitamaan, ovat tasa-arvoisessa asemassa? Valtio maksaisi, jos tili menisi miinukselle, mutta monestako meistä olisi tarpeeksi pitkäjänteinen hoitamaan omaa sosiaaliturvaansa?

Minä haluan ajatella, että meillä kaikilla on tahtotila olla oman elämämme kapellimestari. Perustili antaisi tähän mahdollisuuden. Tasa-arvoisesti.

Vaikka malli ei olekaan välttämättä täydellinen, on ajatus mielenkiintoinen ja kannustan meitä kaikkia ennakkoluulottomaan, uudenlaiseen ajatteluun. Tätä me tarvitsemme muuttuvassa maailmassa!

Kannattaa käydä lukemassa, mitä aiheesta on jo kirjoitettu mm:

http://www.libera.fi/perustili/perustili-koottu-aineisto/ 

Perustili

https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/perustulolle-kannustavampi-vaihtoehto-perustili-opiskelijasta-elakelaiseksi-6307272

 

Jaa kirjoitus:

leave a comment