• Home
  • Tiedolla johtaminen ja tulevaisuuden kunta
Muutosvalmis Kuopio

Tiedolla johtaminen ja tulevaisuuden kunta

Tällä viikolla kaupunginhallituksen kokouksessa käsittelimme Kuopion kaupungin Hyvinvointikertomuksen ja pääni melkein räjähti siitä, miten siistiä oli esittelymateriaalina nähdä Microsoftin Power BI:llä tuotettu tiedosto, jota saa jokainen kuntalainen käydä näpelöimässä mielensä mukaan. Aiemmin näitä oli vain hieman vilautettu pienemmissä yhteyksissä. Ja minähän se tyttö kävin näpertämässä tiedostoa ennen, aikana ja jälkeen kokouksen. Koska minusta tämä on juuri sitä, mitä me tarvitsemme. Jotta päätöksenteko voi olla avointa, on myös tiedon päätöksenteon takana oltava avointa.

Tulevaisuuden kuntaa johdetaan tiedolla

Kuten olen jo monesti tuonut esille, tulee kuntakenttää ravistella -positiivisessa mielessä. Ajat muuttuvat ja kuntien rakenteen tulee muuttua ajan mukana. Yksi muutoksen kohde on ehdottomasti se, miten kuntia johdetaan ja sen mielleyhtymän muutos, mitä varten kunnat ja niiden palvelut ovat olemassa.

Nyt johdamme jo tiedolla sitä, miten asukkaat kokevat yhteisömme. Mutta tätä on hyvä miettiä myös pidemmälle – Miten voimme taata palveluidemme laadun erilaisia palveluaikoja ja -tarpeita a) lupaamalla sekä tutkimalla, b) mittaroimalla, c) seuraamalla sekä d) palveluiden kehittämisessä.

Kuopiossa strategiatyö on siinä määrin kunnossa, että visiot ja missiot ovat kunnossa, mutta itse toteutusta ei ole vielä saatu jalkautettua niin, että tavoitteet pysyvät läpi linjan kasassa, vaan tulkinnanvaraa on vielä liikaa ja konkreettisiin mittareihin pilkkominen on vaiheessa – mutta etenee, onneksi!

Vain luomalla konkreettisia tavoitteita voidaan suurta kokonaisuutta johtaa määrätietoisesti ja löytää ne kohdat, joita halutaan parantaa ja niitä, jotka jo toimivat. Jotta voimme tarkkailla palveluidemme laatua ja ennen kaikkea TARKOITUKSENMUKAISUUTTA, on meillä oltava tietoa siitä, mikä toimii ja mikä ei.

Kunnan palvelut eivät tule ilmaiseksi, eivätkä ole itsestäänselvyys

Tärkeää on aina muistaa se, että kunnan jokaisen toiminnon, palvelun ja näkkileivän maksamme me veronmaksajat. Kunnan raha ei tule seinästä, valtuustosta, kaupunginjohtajalta tai valtiolta. Se on sinun rahaasi. Ja minä haluan ainakin, että edessä oleva muutos toteutetaan hallitusti ja tarkoituksenmukaisuuden periaatetta noudattaen.

Tuleva hyvinvointialue, sote-maakunta, maakunta, sote -mikälie – muutos kuitenkin, luo tullessaan myös mahdollisuuden rakenteiden järkevämmälle pohjalle. Koska meidän Kuopiossa pitää keskittyä päätöksenteossamme Kuopion asioihin, kannustan meitä kaikkia päätöksenteossa mukana olevia miettimään päämme kertakaikkisen puhki siitä mikä on tulevaisuuden kunta. Koska meidän pitää valmistautua edistämällä Kuopion muutosvalmiutta.

Valtakunnallisesti rakenteet voivat olla todistetusti mitä vaan, mutta nyt meidän tulee keskittyä siihen miten saamme osallistettua kuopiolaiset yhteisten palveluidemme tulevaisuuden näkymien suunnitteluun.

Osallistava budjetointi edellyttää sitä, että voimme seurata myös kulupuolta sekä ymmärtää miten palvelutarjonta muodostuu. Tämä on oleellista myös uusissa ulkoistuksen malleissaa – jotta tehokas ulkoistus on mahdollista, on voitava myös mittaroida se kokonaistaloudellinen optimi, mitä ulkoistuksilla haetaan. Tämä voisi mahdollistaa mm. pilkkomisen pienhankintohin tehokkaasti.

Tämä on tällaista ajatusten pyörittelyä vielä, mutta pikkuhiljaa alkaa itselle hahmottua ajatus siitä, miten lähidemokratia, osallistaminen ja muutosjohtaminen pitää saada toimimaan tulevaisuuden kunnassa.

Mittarointimielellä aurinkoisia kevätpäiviä toivotellen,

Miia Eskelinen-Fingerroos ❤️

Kirjoittaja on kokoomuslainen arjen anarkisti, Kuopion kaupunginhallituksen jäsen, lähidemokratiaintoilija ja vapauden suuri rakastaja

Jaa kirjoitus:

3 Comments

leave a comment