• Home
  • Veronkorotus ei ole tie auvoon

Veronkorotus ei ole tie auvoon

Maanantaina keskustelimme valtuustossa kuusi tuntia siitä, miten paikkaamme alijäämäisen taloutemme. Mahdollisuuksia ei ole muita, kuin karsia toimintoja. Virtaviivaistaa ja aidosti pysähtyä sen äärelle, mikä on nykyaikana julkisen sektorin tehtävä.

Rehellisesti sanottuna alkaa ottamaan päähän, ettei meistä aikuisista ole ottamaan vastuuta. Veronkorotukset eivät ole tähän mennessä pelastaneet yhtään koulua. Olisin voinut pitää taas saman puheen, jonka pidin 18.11.2019 valtuustossa. Montako näistä kouluista sen aikaiset veronkorotukset pelastivat? Eivät yhtäkään. Jos asenne ei muutu, kaivamme vain kuoppaa syvemmälle.

Alla puheeni valtuustosta.

“Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kuulijat

Päättäjänä olen ehtinyt jo muutosprosessin tutuissa perustunteissa suruun saakka. Olen surullinen siitä miten olemme tässä talouden tilanteessa ympäri Suomen omasta syystämme. Sillä olemmehan sokeutuneet liikaa suuruudenhulluihin unelmiin, vaikka meidän olisi oltava vastuullisia, realistisia ja syytä jättää kunnianhimoiset investoinnit yrityselämälle sekä keskittyä oleelliseen, laadukkaisiin peruspaveluihin. Mahdollistaa, ei itse toteuttaa kaikkea.

Tässä salissa ei ole tänään varmastikaan ainuttakaan päättäjää, virkaatekevää tai yleisössä kuulijaa, joka olisi täällä kevyin mielin, tai laisinkaan valmis näillä tiedoin lakkauttamaan yhtään yksikköä. Vaikuttavuusarvioinnit ja perusteellinen päätöksenteon prosessi vaaditaan, samoin osallistaminen ennen palveluverkostoratkaisuja

 Kiitos kaikille yhteydessä olleille ja tänään paikalla oleville kaupunkilaisille. Teille osoitan syvimmät pahoitteluni.  Me päättäjät olemme aiheuttaneet omalla toiminnallamme tämän – syitä voi yrittää vierittää ulkoisiin toimijoihin, mutta kyllä tässä tulee peli pitää kädessä. Olemme olleet lepsuja. Korulauseiden ja desimaalihivutusten aika on nyt ohi. 

Tämän päivän päätökset vaikuttavat varsinaisten päätösten valmisteluun, kyllä.

Mutta meillä on mahdollisuuksia vaikuttaa ja velvollisuus kaivaa hankinnat sekä investoinnit viimeistä nurkkaa myöten. Kuten valtuutettu Marja Berg totesi puheenvuorossaan – onhan näitä säästöjä yritetty aiemminkin. Mihin ollaan päädytty? Kasvatettu velkaa edelleen, ei olla otettu mitään opiksemme.

Nyt vaaditaan kertakaikkiaan ryhtiliike, eivätkä veronkorotukset ole siihen ratkaisu. Olemme tällä päättämässä sitoutumisestamme, siksi keskustelu veronkorotuksista on merkityksellinen, vaikka tätä kyseenalaistettiinkin vasemmiston puolelta.

Parhaat ja pitkävaikutteisimmat vaikutukset löydämme keskittymällä hankintoihin ja taloudenpidon asenteisiin. Veronkorotukset on Kuopiossa tehty viimeksi vuonna 2020, jolloin meidän piti päästä pahasta – ei päästy. Taas ollaan maksamassajulkisella rahalla porsastelun hintaa. Ja maksajiksi joutuu pahimmassa tapauksessa juuri ne, joita olemme yrittäneet näiltä suojella. Lapset ja nuoret. Niin kauan kun käytämme veronhivutusta, niin kauan emme ole sitoutuneita toimintamme muuttumiseen ja tämä sama noidankehä jatkuu ja jatkuu.

 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen nosti esiin sen, miten nyt haetut 35mEUR ovat 10 vuodessa 350mEUR. Se on unelma, jonka eteen emme ole näyttäneet voivamme tehdä mitään, vaan olemme paisuttaneet budjettia kauniista puheista huolimatta.

 Viimeksi kiristimme verotusta, emme oppineet mitään. Toivottavasti tällä kertaa meidän ei tarvitse oppia lasten ja nuorten kustannuksella. Heihin meidän tulisi investoida, me aikuiset olemme ne, joiden on kannettava vastuu.”

Kaupunginvaltuuston kokousta voit seurata verkossa: https://www.kuopio.fi/kuopionkaupunki/paatoksentko/kaupunginvaltuusto/kaupunginvaltuuston-kokousten-videointi/

Jaa kirjoitus:

leave a comment