• Home
  • Valtuustopuhe ja terveiset tuleville valtuutetuille
Kehittäminen Kuopiossa

Valtuustopuhe ja terveiset tuleville valtuutetuille

Puheeni Kuopion kaupunginvaltuustossaa 19.5.2021

Arvoisa puheenjohtaja, valtuustokaverit.

Olemme menneet hurjasti eteenpäin tämän valtuustokauden aikana, investointeja on tehty ja samalla on kompasteltu kipeästikin kriittisen palveluntarjonnan kohdalla – paikoittain jonot ovat lähes häpeällisen pitkät, kuten olemme jo tässä kuulleetkin. Valitettavana esimerkkinä lasten ja nuorten mielenterveyden palvelut.

Mikäli haluamme keskustella aidosti vaikuttavista, kehittävistä toimenpiteistä, on meidän tehtävä jotain toisin kuin mitä ennen on tehty. Palvelurakenteiden muutoksista puhutaan, joten tämä seuraava askel kohti konkreettisia, aikataulutettuja ja läpinäkyviä toimenpiteitä on hyvä askel kohti hallittavaa muutosta – muutosta, joka meillä on eittämättä edessämme. Meillä on nyt hyvä mahdollisuus osoittaa vahva tahtotilamme ja kykymme lunastaa Kuopion slogan ”lupa tehdä toisin” . Tämmän voimme tehdä kehittämällä niin lähidemokratian kuin tiedolla johtamisenkin työkaluja.

Palveluverkostoselvityksen ohessa on hyvä selvittää myös kunnan oman toiminnan kannalta aidosti hyödykkäät ja tarpeelliset mittarit, joiden mukaan voimme entistä resurssiviisaammin mahdollistaa kunnan toiminnan ja tätä kautta myös kevyemmän kuntarakenteen. Veronkorotuksilla ei tulla kuittaamaan rakenteellista, melkein 20 mEUR alijäämäämme.

Kunnan tulisi tietää oman palveluntuotantonsa hintalappu, jotta voidaan ulkoistaa toimintoja hyvällä omallatunnolla ja kustannustehokkaasti. Tiedän, että tämä on asia johon on jo alettu kiinnittää huomiota ja varmasti mm. tiedolla johtamisen työkaluja tullaan hyödyntämään tulevaisuudessa enemmän. Tässä haluan suuresti kiittää vielä kerran erinomaisesta hyvinvointikertomuksesta, jonka kokoamisen tapaan kehotan mahdollisimman montaa meistä, ja tulevista valtuutetuista, tutustumaan.

Muutenkin kehitettävä mittarointi sekä tiedolla johtaminen mahdollistavat meille kaikille laadukkaamman arjen ja varmemman, seurattavan asiakaspalvelulupauksen täyttämisen, vaikkapa hoitoon pääsyn osalta. Asiallisen ja johdonmukaisen mittaroinnin myötä voimme myös varmistaa entistä paremmin oman henkilöstömme jaksamisen ja hyvinvoinnin. Tämä on muutos, joka ei tapahdu hetkessä, mutta viimeistään eilen oli hyvä aika aloittaa.

Budjettisuunnittelun vieminen takaisin lautakuntiin on hyvä askel. Seuraava askel on osallistava budjetointi. Kiitos kaikille kokeneille ja uraansa päättäville valtuutetuille siitä, että olemme saaneet oppia teiltä ja onnea sekä menestystä kaikille vaaleihin – tuleville valtuutetuille sellaisia terveisiä, että pidetään kaikki mukana!

Kiitos.

Miia Eskelinen-Fingerroos

Kirjoittaja on kokoomuslainen arjen anarkisti, Kuopion kaupunginhallituksen jäsen, lähidemokratiaintoilija ja vapauden suuri rakastaja

Jaa kirjoitus:

leave a comment